Om föreningen

Fjälkinge fotoklubb bildades i mars 1987 av ett gäng glada fotoentusiaster som gick en fotokurs som ”Fjällbo Villaförening” anordnade. Initiativtagare och ordförande de första åren var Herbert Pettersson. Den första föreningslokalen fick man efter ett par månader och i samband med detta fick man ett bidrag från ”Lär känna din hembygd” och kunde köpa den första utrustningen. 1992 övertog man en annan fotoklubbs utrustning och samtidigt kom ett antal av dess medlemmar till Fjälkinge fotoklubb. Samma år hade man den första utställningen i skyltfönstret på en fotoaffär i Kristianstad. Medlemsantalet ökade och 1996 invigdes de nya och nuvarande lokalerna i det gamla kommunhuset på Folketshusvägen 3, då man också fick ett större mörkrum. Klubblokalen finns centralt i Fjälkinge, bara ett par minuters promenad från tågstation och busshållplats. Länk till karta. Medlemmarna i klubben kommer från olika orter i nordöstra Skåne och västra Blekinge. 2018 ändrade klubben namn till Fjälkinge fotoklubb Kristianstad.

Aktiviteter

Fjälkinge fotoklubb Kristianstad erbjuder någon form av aktivitet varje tisdagskväll under vår- och höstterminen (se under fliken Kalender). Ofta är det uteaktiviteter men vi träffas också för fotoaktiviteter och möten i klubblokalen. Ibland förkovrar vi oss med föreläsningar i olika fotografiska teman, ibland har vi undervisning i Lightroom, ibland visar någon av våra medlemmar eller en inbjuden fotograf sina bilder, ibland gör vi bildbedömningar till andra klubbar. Gemensam nämnare för träffarna är foto och fika. Ett par gånger per termin har vi medlemsmöten där vi diskuterar aktuella ärenden och pratar foto i största allmänhet. Från och med 1999 har klubben varje år givit ut en almanacka med månadsbilder från Fjälkinge kommun i gamla tider. Varje år har vi klubbmästerskap där vi utser årets fotograf och årets bild (se under fliken tävlingar och tävlingsresultat). Vi är också med i en trekantskonkurrens med Ystads fotoklubb och Jernbanernes fotoklub (Köpenhamn) där varje klubb tävlar med 15 bilder vilka bedöms av utomstående fotograf/fotoklubb. En lördag i september träffas klubbarnas medlemmar och vi turas om att arrangera. Det ingår alltid någon aktivitet/studiebesök med möjlighet till fotografering samt lunch. Avslutningsvis får vi se alla deltagande bilder och vinnarklubben får sitt diplom.
Välkommen till Fjälkinge Fotoklubb Kristianstad! Startsida Om föreningen Styrelsen Bli medlem Kalender Tävlingar Tävlingsresultat Medlemmarnas fotosidor Klubbens stadgar